Illustration for article titled Saját kuncsaftjaikat kénytelenek feljelenteni az állatorvosok

Úgy tűnik, az állatorvosok fogják megszívni, hogy január elejétől minden kutyánál kötelező a bőr alá ültetett csip. Saját ügyfeleiket kell ugyanis felnyomniuk, ha a negyedéves türelmi idő után a kötelező oltások beadásakor azt tapasztalják, hogy a kutyában nincsen csip. 

Advertisement

Az ellenőrzés a törvény szerint az illetékes jegyzők és az állategészségügyi hatóság feladata, de érdeklődésünkre hamar kiderült, hogy egyikük emberei sem fognak konkrét ellenőrzéseket végezni. Na de akkor kicsoda? Az egyik szóba jövő megoldás a közterület-felügyelők bevonása lenne, a sétáltatott kutyák esetében mindenképp. (Maga az ellenőrzés nem extra bonyolult, egy vonalkódleolvasóhoz hasonló szerkezetet kell elhúzni a kutya nyakánál.) Bár az országban állítólag akad önkormányzat, amelyik tényleg a közterületeseire bízza ezt a feladatot, Budapest nem ilyen. A Főpolgármesteri Hivatalban a  Cinknek azt mondták, hogy az ő értelmezésük szerint a Közterület-felügyeletnek törvényi felhatalmazása sem lenne ilyen ellenőrzésekhez, ráadásul eszközei sincsenek hozzá. 

Magában a vonatkozó kormányrendeletben is szó van arról, hogy ha az állatorvos nem talál csipet, és a kutya gazdája nem hajlandó kifizetni a dolog 3500 forintos költségét, akkor ezt jelentenie kell a jegyzőnek. Nem minden állatorvos örül ennek. Az enyém például, Szentmiháyli Gábor azt mondja, hogy "nyilván nem szeretne" az ügyfeleiről jelenteni, ez ugyanakkor kötelessége. Kollégája, a kecskeméti Mező Tibor markánsabban fogalmazotta baon-hu-nak: 

Advertisement

A legnagyobb szemétségnek tartom, hogy az állatorvosoknak kell jelenteniük a chip nélküli kutyákat. Én egyetlen kutyát nem vagyok hajlandó jelenteni, nekem a spicli világból, ami volt, elegem van. (…) „borzasztóan szégyellném magam, ha bármelyik kollégám jelentené a chip nélküli kutyákat".

Márpedig valószínűleg meg fogják tenni. Ami azért kellemetlen nekik, mert akár 45 ezer forintos bírságnak is kitehetik a kuncsaftjaikat. A csip amúgy tök hasznos dolog, én például mindig elfelejtem, mennyi idős a kutya. Iyenkor az ember szkenneltet egyet, és máris tudja egy napig, míg el nem felejti újra.

Advertisement

fotó: Maggie Osterberg

Share This Story

Get our newsletter